2008. december 29., hétfő

ArT Today


Viszonylag sok kiadvány és művészettörténeti írás foglalkozik a kortárs művészettel. Valóban felkelti az ember kíváncsiságát, hogy azok az alkotások, amelyekkel napjainkban találkozunk, azok közül melyek állják ki az idő próbáját. Nagyon nehéz lenne valamiféle rangsort állítanunk a mai művészek és művészet között. A kortárs művészet megítélése nagyon szubjektív és nagyon nehéz is egyértelmű ítéletet hozni, éppen abból az okból kifolyólag, hogy nem lezárult, letisztult történetről van szó, hanem igen is formálódó, képlékeny folyamatról. Ezért történhet meg az, hogy ha valaki bekerül egy Angliában szerkesztett művészettörténeti könyvbe, nem biztos, hogy mondjuk egy amerikai szerkesztésű kiadványban is találkozunk a nevével. Az a könyv, amit most szeretnék ajánlani, átfogó képet nyújt a kortárs művészetről és művészekről, összefoglalva azokat az eredményeket, amelyeket a művészetben elértek a hatvanas évektől napjainkig. A kortárs művészetben nehezebb a tájékozódás, mint a klasszikus avantgarde irányzatai között. Változatosabb, nem egynemű, sok feszültséggel és ellentéttel teli. A könyv szerzője Edward Lucie-Smith a kortárs művészet jellegzetességei, közös jegyei, koncepciói alapján szervezte egységbe az egyes fejezeteket, valamint foglalkozik a kortárs képzőművészeti trendek kialakulásának okaival: A Pop-art után, Minimalizmus és konceptualizmus, Land-art, fény és tér, Body-art, Posztmodernizmus és neoklasszicizmus, Britt figuratív festészet, Új művészet New Yorkban, Kelet művészete, A peresztrojka művészete, Faji prioritások a művészetekben, Feministák stb. A könyv szerzője rengeteg információt halmozott fel, amely alapján identifikálható, megnevezhető a modern művészet. Korunk művészete ilyen módon nem hierarchikus rendszer, sokkal inkább „egy instabil világ térképe”.

A nem éppen vékony könyv érdekes olvasmányt nyújt azok számára, akik szeretnének képet kapni a kortárs képzőművészet eddigi eredményeiről, a művészet technikai fejlődéséről, valamint alkotók és alkotások közötti összefüggésekről.

/Edward Lucie-Smith: Art Today, megjelent cseh fordításban, Nakladatelství Slovart, 1996, ISBN 80-85871-97-1, 512 oldal, 536 színes képet és reprodukciót tartalmaz/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése