2010. szeptember 28., kedd

Képzőművészeti tábor – Hatfa, 2010


   A tábor legelőször kétezer-nyolcban volt megrendezve, utána volt két év technikai szünet, ami különböző hiányoknak tudható be, ilyen például a pénz. Elég nehéz tizennégy napot megpályázni, viszont ez lenne az ideális. Asszimilálódni kell, és ez a folyamat eltart pár napig. 
   A Szőlőskétől körülbelül három-négy kilométerre fekvő szocreál azbeszt-szigetelésű faház csoportosulás ideális hely táborok szervezéséhez. Kissé talán ellent mondok magamnak, de valóban inspiratív környezet. A tábori munka négy szekcióban folyt: kerámia (Éliás Ádám vezetésével), festészet (Fecsó Szilárd vezetésével), új média (Suchoža József vezetésével, aki a besztercebányai képzőművészeti egyetemen tanít), és grafika (Komjáti Zsolt irányításával). 
A szekciókban valódi, értékes munka folyt, aminek kézzel fogható, vagy látható végeredményei lettek. Feltűnően magas színvonalúak voltak Pribék Gábor videoistalációi, projekciói. Az egész műhely, az összes szekció fő célja a kísérletezés volt, így a grafikaműhely prései alatt sörös dobozok kilapított négyzetei hagytak nyomot a papíron, a festészet gipsz alapú farostlemezeket használt fel, a kerámia-műhely vezetője üveg-olvasztással próbált modern szobrot faragni az elektromos kemencében – ezt azonban kevesebb sikerrel. Szellemüdítő táplálkozás egy ilyen workshop a Márai Sándor Gimnázium Képzőművészet-tagozatos diákjai (és volt diákjai) számára. 
   Akik ott voltak, nem bánták meg, talán csak az instant-tea, és a gumimüzli volt az egyetlen akadály az éppen felújítás alatt álló balesetveszélyes járda mellett, melynek aljából szilaj, rozsdás, kiálló vasak nehezítették meg a közlekedést. Jövőre újult erővel, és remélhetőleg kevesebb esővel indul a tábor.

írta: Dudás Bálint.




5 megjegyzés:

  1. dejóóó dejóóó... irigyellek most titeket őszintén , főleg, hogy nekem már az ujdonsült átmeneti tartózkodási helyemen kellett ücsörögnöm, mig ott ilyen priiima dolgok történtek... és tiszta nagyon ügyesek vagytok....
    nagyon hamar eljött az az idő, amikor még visszamennék ... csak egy kicsiiiit :(
    üdv mindenkinek , a tanárúrnak vagyis inkább a Tanárúrnak külön is

    (anna)

    VálaszTörlés
  2. kár, gyere jövőre, és reméljük, hogy összejön jövőre is! nagyon feltud tölteni egy ilyen hét.

    VálaszTörlés
  3. gyááá, lehetne ott egy endless art camp xD
    bab

    VálaszTörlés
  4. de a cipőmön még mindég ott a vasszín...és ez jó! :)

    VálaszTörlés